HTML

Emese és Máté az óvodával madárkiállításra látogattak el. Erről az élményről mesélt a két gyerek este lefekvés előtt a nagyinak.

- Tudod nagyi nagyon sokféle madarat láttunk, voltak papagájok, kanárik, galambok, de még baglyok is. A legszebb bagoly a hóbagoly volt. Tiszta fehér tollán apró fekete pöttyök vannak nagyon tetszett nekem.- mondta Emese. Jó lenne itthonra is egy ilyen szép bagoly.

- Nehéz lenne tartani, meg a kalitkában nem érezné jól magát. Az ilyen madarat az állatkertben tágas madárházban tartják ahol repülhet is. - mondta nagyi.

- Akkor ma este a hóbagolyról mondok mesét - csilingelte Mesi álompillangó , aki Mátéka álompillangójával a kis Matyival együtt érkezett. Együtt elmeséljük a hóbagoly és a nyuszi történetét - mondták , majd felszikráztak a csillogó pillangószárnyak és álomport szórtak a gyerekek szemére. Majd repültek a gyerekekkel Álomországba.

bill-bouton-e1513073530758.jpg

A hóbagoly messze északon élt , ahol majdnem egész évben tél volt és hóesés, A behavazott fehér tájon már messziről meglátta a kis lemminget ,aki éppen haza igyekezett.

01510416.jpg

Éppen le akart csapni a lemmingre, amikor annak sikerült beugrani földbe vájt üregébe, ahol lakott.

A csalódott hóbagoly a levegőben lebegve tovább fürkészte a tájat zsákmány után. Észre vett egy nyuszit, aki szürkés barna bundájával jól látszott a havon és éppen füvet próbált kikaparni a hó alól. 

Leszállt a nyúl elé és csőrével el akarta kapni. 

- Hiába próbálsz elszaladni, jól látlak bármerre futsz - mondta a hóbagoly a nyúlnak. Az meg így válaszolt:

- Ha már megeszel ,előbb engedd meg hogy búcsúdalt énekeljek. - Jól van . mondta a hóbagoly - Dalolj hát.

- De kérlek csukd be a szemedet, mert nem tudok úgy énekelni ha nézel. -  Amint becsukta a szemét a hóbagoly a nyuszi gyorsan beugrott a közelbe levő földbe vájt odujába.

Mikor a hóbagoly rájött hogy így rászedték, dühösen elszállt de még ezt vijjogta a nyúlnak.

- Megállj nyúl megfoglak téged és egész családodat, nem tudtok elbújni elölem a fehér hóban a barna bundátokban.

Jaj szegény nyúl keservesen sírni kezdett, mi lesz most vele meg a gyerekeivel , hogyan fognak élelmet keresni a hó alatt, ha a hóbagoly les rájuk. 

A nyuszi sírását meghallotta a tél tündér. img_20191111_225413.jpg

Oda röppent a nyuszihoz és így vigasztalta.

- Ne félj nyuszi segítek én rajtad, hogy ne lásson meg a hóbagoly. Itt van ez a varázslatos hófehér jégliliom,  a virágával fessétek fehérre a bundátokat és akkor nem lát meg a havon a hóbagoly. Ezentúl télen mikor esni kezd a hó fehér lesz a szürkés barna bundátok és így nem láthat meg titeket a hóbagoly, vagy a róka.

Megköszönték a nyuszik a tél tündér segítségét és azóta minden télen fehérre válik a sarki nyulak bundája.

048fb1f3f2a267a0d72006a94c7ecfd5.jpg

 

Emesét és Mátét az álomtündérek visszarepítették ágyukba, ahol a gyerekek álmukban a fehér nyulacskákkal játszottak.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://nagymamamese.blog.hu/api/trackback/id/tr8515302328

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása