HTML

Mesék unokáimnak, Emese, Máté, Dávid, Hanna, Maja,

esti mesék gyerekeknek

Friss topikok

 Az évszakok meséi : A nyuszi kaland

 

Emese miközben az esti lefekvéshez készülődött az óvodai sétáról mesélt nagyinak és anyának.

-A Duna parton sétáltunk és a lehullott gesztenyéket gyűjtögettük. Volt amelyik még a szúrós burkában volt, azt nem vettem fel nehogy megszúrjon. Mennyi lehullott falevél volt ott. A szépeket felvettük és lerajzoltuk az oviba visszaérve. Miért van ennyi lehullott falevél ? – kérdezte Emese.

-Mert itt az ősz -mondta nagyi.

-Mi az az ősz – csodálkozott Emese.

-Majd én elmondom neked -szólalt meg egy jól ismert hangocska. Mesi álomtündét volt aki éppen akkor érkezett. – Gyere elviszlek Meseországba az Évszak fához ahol az évszak tündérek vannak.

Azzal szikrázni kezdtek a tündérszárnyak és álompor szórtak Emese pilláira , az álomtündér meg repítette őt Meseországba.

-Megérkeztünk az Évszak fához .Ezen a fán a négy évszak egyszerre látható az évszak tündérek a fáról látják ,hogy mikor érkezik el az ő évszakuk , amikor sok mindent kell csinálniuk.

four-seasons-tree.jpg

Látod itt van a virágzó tavasz, a napsütötte nyár, a lombhullató ősz és a havas tél.Attól függően hogy milyen melegen süt a nap váltakoznak az évszakok. Nyáron van a legmelegebb akkor vagyunk a legközelebb a naphoz, aztán ahogy kicsit távolodunk úgy süt kevesebbet a napocska. Ősszel hűvősödik az idő, a fák , virágok téli pihenésre készülődnek, akárcsak a téli álmot alvó állatok. Télen hideg van, a napot is gyakran felhők takarják ,Égi házában Holle anyó felrázza a párnáit és elkezd hullani  a hó. Befagynak a tavak is. Aztán egyre többet süt a nap és melegedni kezd az idő. Jön a tavasz , zöldelni kezdenek a fák nyílnak a virágok .

Emlékszel Csingilingre, hát ő is egy évszak tündér a tavaszi virágok ébredése a feladata

157318556387824768197776040457.jpg 

 

De minden évszaknak meg vannak a tündérei .

tunderek-1.jpg

Most az ősz tündérek munkaideje van. Az ősz tündér fog mesélni neked mi minden történik ősszel a természetben. Szeptember, október, november az őszi hónapok. Mátékának november 30. van a születésnapja.

Az első dolgunk az, hogy segítsünk a költöző madaraknak, akik a hideg tél elöl meleg országokba repülnek. Nagyon sokat kell repülniük és sokat kell enniük hogy felkészüljenek az útra. ilyen költöző madár a fecske

honap_ajanlata_aprilis_04.jpg

a fülemüle

honap_ajanlata_aprilis_05.jpg

a gólya

honap_ajanlata_aprilis_06.png

a daru

honap_ajanlata_aprilis_07.png

a sárgarigó

honap_ajanlata_aprilis_08.jpg

 

Aztán a fák leveleit fessük át sárga, barna, vörös színekre amíg le nem hullanak. Nem minden fa hullatja le a leveleit ősszel. A fenyő félék mindig zöldek, még télen is. A fenyő télen örömet szerez a gyerekeknek, ugye tudod Emese hogy miért?

-Mert belőle készül a karácsonyfa – mondta Emese. – Így van.

-De a téli álomra készülő állatoknak is segítünk élelmet gyűjteni, búvóhelyet találni. Téli álmot alszanak a gyíkok a földbe üregbe bújva, a hörcsögök is földbe ásnak téli helyet maguknak és ide gyűjtik a magokat is, amit megesznek ha felébrednek. A békák a tavak iszapjába bújnak el. A csiga is keres magának zugot ahol házába bújva szundíthat. A mókusok a fák odvába gyűjtik a téli élelmet, mert ők időnként felébrednek és akkor esznek egy kicsit, a sünikék az fák tövébe a lehullott levelek közé bújnak aludni, a barna medvék pedig nagyon jól lakva a barlangokba bújnak el. A hangyák a darazsak, méhecskék, tücskök is téli álmot alszanak.

Ebben  a nagy készülődésben történt egy izgalmas eset a nyuszival.

Sünike az öreg tölgyfa gyökerei közé készítette elő az alvóhelyét, a nyuszika segített neki a szaraz falevelek összegyűjtésében, nem messze pedig a hörcsög ásott magának alvóhelyet a földbe , ahová a magokat gyűjtögette. Egyszer csak szarka any  ó szállt arra : vigyázzatok róka közeleg – csörr csörr kiáltotta.

Jaj hova bújjon most a nyuszi ijedezett sünike , a hörcsög lyukba nem fér be, gyere nyuszi búj ide az levelek közé hátha nem talál meg a róka. Alig hogy elbújt a nyuszi a száraz levelek alá a sünivel együtt megjelent a róka. Éles szimatával megérezte a nyuszi szagot és keresgélt. Amikor már veszélyesen közel járt a levelek közé bújt nyuszihoz, sünike tüskelabdává gömbölyödve odagurult a róka orra elé és jól megszurkálta az orrát.

Feljajdult a róka a váratlan szúrástól és elszaladt. Ezután előbújt nyuszika, megköszönte süninek, hogy megmentette őt és gyorsan haza szalad.

De már ideje nekünk is haza menni Emesével, szólt az álomtündér és visszarepítette a kislányt ágyacskájába. Emese álmában az ősz tündérrel együtt festegette a leveleket sárgára, barnára, vörösre.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://nagymamamese.blog.hu/api/trackback/id/tr9115298410

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása