HTML

Mesék unokáimnak, Emese, Máté, Dávid, Hanna, Maja,

esti mesék gyerekeknek

Friss topikok

Nyári este amikor Emese lefekvéshez készült egy barnás szárnyú lelkét pillantott meg a falon. -Nagyi gyere milyen bogár ez itt, vidd ki félek tőle . - kiabált Emese. Nagyi megnézte mi az, majd megnyugtatta Emesét hogy csak egy éjszakai pillangó tévedt be hozzájuk aludni. A lepke már ébredezett és repülni készült. Nagyi óvatosan megfogta és kiengedte az ablakon.

- Ez is pillangó volt - csodálkozott Emese - Igen ez éjszakai pillangó volt, ők ilyen barnás színű szárnyakkal repdesnek , de csak este, nappal alszanak. A többi színes szárnyú lepke pedig reggeltől estig repked, virágok nektárját eszi és sötétedéskor aludni megy valamelyik virág kelyhébe, vagy falevélre. 

- Az álompillangók is olyanok mint a mi rendes pillangóink? - kérdezte Emese - Nem tudom kérdezd meg erről Mesi álom pillangót . - mondta a nagyi.

- Itt vagyok Emese , ma este miről meséljek - kérdezte Mesi álompillangó. 

- Az szeretném tudni hogyan lesznek a pillangók és az álom pillangók - mondta Emese

- A lepkékről, pillangókról van neked egy szép könyved is, kérd meg anyát vagy nagyit hogy olvassanak belőle. 

 img_20191029_084839.jpg

De mesélek a pillangók és álompillangók életéről ma este. - mondta Mesi álom pillangó. Szikrázni kezdtek szárnyain a csillogó álompor szemcsék , majd felhanzott az álom dal.

Szép csillagos az Ég Elcsendesült a rét Ezüstös fényét hinti ránk a holdsugár. Már fújdogál a szél Egy tücsök hangja kél Lágy puha fészkén elszunnyad a kismadár. Bérceken túl a völgyben lenn A fényes napkorong is elpihen Hát aludj gyermekem Álmodj csak csendesen A tó tükrén, az erdő mélyén csend honol.

 kek-lepke-pillango.jpg

 - A te világodban Emese ,itt a földön nagyon érdekes a lepkék , pillangók élete. Láttál már hernyót mászni falevélen,  vagy saláta levélen. No ez a csúf  hernyó alakul át gyönyörű pillangóvá

img_20191029_085034.jpg

img_20191029_085044.jpgA pillangók nem csak röpködnek hanem fontos dolguk is van , segítik a virágok beporzását is, mert a virágok nektárját nyalogatják érdekes pödört nyelvükkel és ezzel virágport juttatnak el egyik világról a másikra ,ezzel pedig elősegítik hogy minél több virág legyen. De sok veszély is leselkedik a lepkékre , pillangókra. Amíg hernyók, addig a madarak ehetik meg, de a pillangókat is szeretik a madarak. Álcázással védekeznek , összecsukják szárnyakat hogy olyanok legyenek mint egy falevél.

-Az álompillangók is ilyen veszélyben élnek - kérdezte Emese .

- Nem az álom pillangók láthatatlanok az ember és a madarak számára is. Te csak azért látsz engem mert a nagymamádat Titánia  az álompillangók királynője megtanította arra a versre amellyel láthatóvá tesz minket.

Az álompillangók a rendes pillangóból lesznek. Titánia királynő elküldi minden tavasszal a tündéreket, hogy hozzanak olyan leveleket amelyeken a pillangók petéi vannak. Ezeket a petéket a tündérek óvatosan rá teszik az álom erdő harangvirág fáinak a leveleire és a kis hernyók a varázslatos fák leveleit eszik, ezzel az átalakulás után álompillangók lesznek. Amint kibontja szárnyaikat az álom pillangók A harang virágok kelyhéből szárnyaikra szórják az első álomhozó csillámport, ami láthatatlanná is teszi őket.

- Érdekes a pillangók élete - suttogta félálomban Emese, mikor elaludt egy réten volt színes csillogó pillangók táncoltak körülötte és játszani hívták őt.Vidáman kergetőzött a pillangókkal reggelig.

Címkék: Lepke

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://nagymamamese.blog.hu/api/trackback/id/tr2015269174

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása