HTML

Emese az ovis hittan órán szent Erzsébetről hallott és hozott is haza egy színezhető rajzot szent Erzsébet kötényéről. Nagyit kérte hogy meséljen erről.

-Tudod Emese neked jó életed van, mert egészséges vagy, van szép otthonod, autó is van, anyának apának van munkája, nekem is van nyugdíjam. Sok család a világon nem tud rendes házban élni és nincsen pénzük se, mert nincs munkája az apának és az anyának sem, és a gyerekeknek sincs rendes ruhája, ennivalóra is alig van. Ennek oka lehet az is, hogy apa anya nem szeret dolgozni, de lehet az is hogy nincs munka lehetőség számukra,

Az ilyen szegénységben élő  családok megsegítésére jó szívű segítőkész emberek gyűjtenek pénzt ,hogy a szegény családokban élő gyerekek tanulhassanak, legyen ruhájuk ennivalójuk esetleg még játékuk is. Látod én is segítek egy messze Afrikában élő kisgyereket, akinek öt testvére is van , hogy tudjon tanulni, az iskolában kapjon ebédet , tízórait . Réges régen is voltak ilyen szegény emberek , gyerekek akik a jó szívű gazdagok segítségét kérték. Emlékszel szent Márton katonaként odaadta a köpenye felét a fázó koldusnak. Szent Erzsébet is egy ilyen jó lelkű királylány volt, aki segítette a szegényeket és betegeket. De a vagyonos, gazdagok közül sok volt aki elfordult a szegényektől, önzően csak saját magára gondolt és haragudott azokra akik segítettek másokon.- mondta a nagyi.

Majd elmesélte szent Erzsébet kötényének a csodálatos történetét.

Szent Erzsébet köténye

Árpádházi Szent Erzsébet réges régen élt és egy magyar királylánya volt. Nagyon jószívű volt, szerette az embereket és mélyen átérezte Jézus tanításait a szegények, betegek segítéséről. A német földi Türingia királyának a felesége lett és a királynéként a szegények és árva gyerekek segítője.

Férjének édesanyja Zsófia fejedelemasszony egy rideg, hideg szívű asszony volt, akinek nem tetszett Erzsébetnek az emberek iránti jósága.

Erzsébet kérésére férje Lajos király árvaházat építtetett a szülők nélkül maradt szegény árva gyerekek számára. Zsófia fejedelemasszony nem szerette Erzsébetet és mindig leskelődött utána és rosszat mondott rá a férjének Lajosnak.

Mikor egy nap látta hogy Erzsébet kötényébe kenyeret rakva kimegy a palotából, szólt Lajos királynak.

-Nézd ,már megint ennivalót oszt a szegényeknek és téged meg sem kérdezett!

-Nem hiszem el – mondta Lajos király- Mindjárt kiderítem.

Azzal kiment a palotából és Erzsébetet megkérdezte:

-Mit viszel a kötényedben? Tudod hogy anyám nem szereti ha ennivalót osztasz a szegényeknek.

- Rózsákat viszek a temetőbe – mondta ijedten Erzsébet.

- Engedd hogy megnézzem – mondta Lajos király

Erzsébet félve leengedte a kötényét és láss csodát a kenyerek rózsává változtak.

images_3.jpeg

Lajos király megértette, hogy Isten és Jézus csodát képes tenni azzal ,aki a tanításuk szerint cselekszik. Erzsébet pedig tovább segíthette a rászoruló embereket.

November 19.-én van Erzsébet napja a naptárban.

A mese után Emese nagyival együtt kiszínezte a kapott szent Erzsébet rajzot, és megpróbálta olyan szépre csinálni mint a bemutatott képen volt.

images_2.jpeg

(letölthető a híd-tan.kreativcuccok.hu oldalról)

 

Címkék: szegények szent Erzsébet

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://nagymamamese.blog.hu/api/trackback/id/tr3115305882

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása